Yetersiz ağız bakımı, kötü beslenme gibi sebeplerle dişlerde oluşan hasarlar tedavi edilmediğinde ağız içerisindeki bakteriler artar. Bakteriler, çürük dişlerde yoğunlaşarak zaman zaman diş köküne kadar ulaşabilir. Bu da diş kökünde iltihaplanmaya sebep olur. Diş iltihaplandığında ve çürük ilerlediğinde ise kanal tedavisi uygulanır. Ancak, bazı durumlarda kanal tedavisi dişi kurtarmaya yetmez. Başarısız bir kanal tedavisinin ardından dişi kurtarmak için kök ucu ameliyatının yapılması gerekir. Bu işlem apikal rezeksiyon olarak adlandırılır. Apikal rezeksiyon; risk altındaki dişleri kurtarmak ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonları önlemek için uygulanan küçük bir cerrahi işlemdir. Bu işlemle dişin kök ucu ve çevresindeki iltihaplı doku çıkarılır.
Apikal Rezeksiyon Nedir?
Apikal rezeksiyon işlemi; diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar için yapılan cerrahi bir işlemdir. Dişteki enfeksiyonun kanal tedavisi ya da farklı tedavilerle giderilemediği durumlarda uygulanır. İşlem, iltihabı iyileştirmek ve dişi korumak için kökün enfekte olan kısmı ve çevresindeki iltihaplı dokunun çıkarılmasını gerektirir. Apikal rezeksiyon, apisektomi veya kök ucu ameliyatı olarak da bilinir.
Apikal Rezeksiyon İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu cerrahi prosedürün ardından, uzman hekim hastaya dikkat etmesi gereken noktaları belirtir. İşlemin ardından dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
- Ameliyattan sonra 10 ile 12 saat boyunca bölgeye buz uygulamak ve bu süre boyunca dinlenmek gereklidir.
- İşlem yapılan bölge morarabilir ve şişebilir. İşlemden sonraki gün ise şişlik büyüyebilir. Bu, diş kökü tedavisi sonrası normal bir reaksiyondur.
- İyileşmeyi sağlamak için doktorun önereceği süre boyunca bölgedeki dişi fırçalamaktan, sigara içmekten veya sert gıdalar tüketmekten kaçınmak gerekir.
- İşlem yapılan dişi incelemek için dudak yukarı kaldırılmamalı, normal dışı ağız hareketleri yapılmamalıdır. Bu, atılan dikişleri gevşetebilir.
- Ameliyattan sonra bir süre boyunca bölgede bir miktar uyuşma olabilir. Bu, sinirlerin hasar gördüğü anlamına gelmez.
- Oluşabilecek ağrıyı dindirmek için reçetesiz ağrı kesicilerin alınması yeterlidir.
- İşlemden 2 ile 7 gün kadar sonra dikişler alınır. Tam iyileşme ise genellikle işlemden 14 gün sonra sağlanır.

