Diş İmplantı

Diş implantları, yedek diş kökleri olarak hizmet eder ve kaybedilen dişlerin restorasyonunu destekleyerek çene kemiği erimesini durdurmaya veya önlemeye yardımcı olur. İmplantasyon tedavisi protetik (yapay replasman) diş operasyonu olarak sınıflandırılırken, aynı zamanda kozmetik diş cerrahisi olarak da kabul edilmektedir.

 

Dişlerini kaybettikten sonra, bazı insanlar gülümseyecek veya iletişim kuracak kadar güvende hissetmeyebilir. Ayrıca, diş kaybının neden olduğu ısırma anormallikleri, yeme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebilir ve yetersiz beslenme de dahil olmak üzere ikincil sağlık sorunlarına neden olabilir.

Eksik diş kökleri yerine diş implantları, bireylere en sevdikleri yiyecekleri çiğnemek için mücadele etmeden tüketmeleri için ihtiyaç duydukları stabilite ve gücü sağlar. Ek olarak, yüz özelliklerini destekler, çene kemiğini korur ve uyarır ve kemik bozulmasını durdururlar.

İmplant Nedir?

İmplant, vücudun bir parçasının yerine geçebilen bir yapay malzemedir. Diş implantları, kaybedilen dişin yerine yerleştirilir ve vücudun kendi dokusu ile birleşir. Bu sayede diş kaybının oluşturduğu boşluk kapatılır ve diş fonksiyonlarının geri kazanılması sağlanır.

İmplant Çeşitleri Nedir?

  1. Zirkonyum İmplantlar: Zirkonyum adı verilen bir metal alaşımından yapılır. Zirkonyum implantlar diş estetiği açısından daha estetik ve daha dayanıklıdır.
  2. Kompozit İmplantlar Birkaç malzemelerden oluşur. Kompozit implantlar, diş estetiği açısından daha estetiktir, ancak daha az dayanıklıdır.
  3. Endosseöz İmplantlar: Endostal implant olarak da bilinir. Bu tür implantlar, bir ya da birden fazla dişin olmadığı durumlarda uygulanır. Bu implantlar, çene kemiği içerisine yerleştirilir ve bu nedenle ‘kemik içi implantlar’ olarak da adlandırılır. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan implant türüdür.
  4. Titanyum İmplantlar: Titanyum adı verilen bir metal alaşımından yapılır. Titanyum implantlar, diş doktorları tarafından sıklıkla kullanılır çünkü sağlam ve dayanıklıdırlar.

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

İmplant tedavisi, diş kaybı olan veya dişsiz kalan kişilerde uygulanır. Ayrıca, aşırı kemik erimesi sonucunda tam protez kullanamayanlar ve protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artmasını sağlamak isteyenler için de uygun bir seçenektir. Özellikle büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastalara takılıp çıkarılabilen bir bölümlü protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü yapılabilir.

Uzun dişsiz boşluklarda ise yapılan köprülerin gövdelerinin uzun olması sorun oluşturmaktadır. Bu nedenle, dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı artırılabilir. Tek bir dişin kaybı durumunda ise kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.

Dental İmplantların Avantajları Nelerdir?

  1. Akıcı Konuşma: Uygun olmayan protezler dişlerin kaymasına sebep olur ve konuşmayı zorlaştırır. İmplantlar ise dişlerin kaymasını engelleyerek konuşmayı kolaylaştırır.
  2. Yemek Yeme Kolaylığı: İmplantlar, kaybolan dişlerinizi aratmaksızın doğal dişler gibi işlev görür ve yemeği rahat bir şekilde yeme imkanı sağlar.
  3. Görünüm: Gerçek dişler gibi görünür ve doğal bir estetik sağlar. Ayrıca çene kemiğiyle kaynaşır ve kalıcıdır.
  4. Sağlam Diş Kökü: Kaybolan dişlerin yerine yeni bir kök oluşturur ve çene sağlığını korur.
  5. Özgüven: Kaybettiğiniz dişleri geri vererek gülümsemenizi kurtarır ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmenize yardımcı olur.
  6. Dayanıklılık: İmplantlar, ağız hijyeni kurallarına uyulursa, uzun süre ve hatta ömür boyu kullanılabilir.
beforeimplantafterimplant
bfrimplantaftrimplant

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi, hastaya hafif bir sedasyon verilerek yapılır. Öncelikle tedaviye başlamadan önce hastanın diş ve diş eti durumu detaylı bir şekilde incelenir ve gerekli olan röntgen çekilir. Bu sayede çene kemiklerinin ölçüsü alınır ve implantların yerleştirilmesi için en uygun yer belirlenir. İmplant yerleştirme işlemi iki aşamalı olarak yapılabilir. İlk aşamada implant yerleştirilir ve geçici bir başlık takılır. İkinci aşamada ise implant üzeri diş eti ile kapatılır ve iyileşme için belli bir süre beklenir. Protez başlıkları daha sonra takılır. Bu süreçte geçici bir köprü yerleştirilir ve alt çene için 3 ay, üst çene için 6 ay iyileşme süreci beklenir. Bazen implantlar üzerine yeni yapılan dişler hemen takılabilir ve hasta güvenle gülebilir ve yemek yiyebilir.

İmplant Tedavisi Fiyatları Neye Göre Değişir?

Implant tedavisi fiyatları, birçok faktöre göre değişebilir. Bu faktörler arasında;

  • İmplant markası: Tedavi sırasında kullanılacak implantın, farklı markalar tarafından üretilen implantların tedavi ücretine direkt etki edebilir.
  • İmplant Tipi: Örneğin Endosseöz implantlar daha pahalı olabilir.
  • Uygulama Yerine Göre: İmplant uygulamasının yapıldığı bölgenin genişliği veya hassasiyeti fiyatları etkileyebilir.
  • Doktor Deneyimi ve Uzmanlığı: Doktorun uygulama deneyimi ve uzmanlığı fiyatları etkileyebilir.
  • Kişinin Sağlık Durumu: Kişinin sağlık durumu ve ekstra tedaviler gerekebilecek durumlar implant tedavisinin fiyatlarını etkileyebilir.
  • Ön Çalışmalar: Ön çalışmalar olarak röntgen çekimleri, tomografi veya diğer tanı yöntemleri gerekebilecek durumlar implant tedavisinin fiyatlarını etkileyebilir.
  • İmplant Sayısı: Yapılacak implant sayısı fiyatları etkileyebilir.
  • Garanti: Implantların garanti süresi fiyatları etkileyebilir.