Oldukça hızlı büyüme ve yayılım gösteren ve kese şeklinde olan kistlerin içinde çoğunlukla sıvı toplanması olsa da bazı durumlarda hava ya da katı maddeler de olabilir. Diş kistinin oluşumunda ilk sebep ağız hijyenine dikkat edilmemesidir. 

Diş kistleri, bazen de diş yaralanmalarına ve travmalara bağlı olarak oluşur. Çene kistleri ise odontojenik epitel kaynaklı olabilecekleri gibi, tamamen farklı bir embriyolojik kökenden de kaynaklanabilirler. Diş kisti ameliyatının zorluğu, kistin bölgesine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de korkulacak derecede zor bir ameliyat değildir. İşlem anestezi altında gerçekleştirilir.

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Dişte kist oluştuğunda kesinlikle uzman bir diş hekimine gitmeniz gerekir. Diş hekimi, dişinize ilk muayeneyi fiziksel olarak yapacak ve daha sonrasında gerekli testler uygulanacaktır. Dişteki kistin nerede olduğu tespit edildikten sonra ise, işleme başlanacaktır.

Kist oluşan dişin tedavisinde kanal tedavisi uygulanmaktadır. Çünkü; Hem dişte çürük vardır hem de dişin içinde olan enfeksiyon temizlenmelidir. Diş hekimi ilk olarak lokal anestezi yapacaktır. Bu sayede dişinize yapılan işlemler neredeyse hissedilmeyecektir.

Kanal tedavisi kapsamında dişe bir delik açılacak, daha sonrasında içerisinde bulunan hasarlı bölge temizlenecektir. Herhangi bir enfeksiyon varsa, bu da temizlenir. Temizlikten sonra dişte inanılmaz derecede rahatlama olacaktır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra dişin sağlamlaşması adına dolgu işlemi yapılmalıdır.

Dişin içerisini tam dolduracak şekilde kauçuk madde ile yapılan dolgunun sızdırmaması için, çeşitli karışımlar ile güçlendirilmesi gerekir. Bu işlemi de yapan diş hekimi, işlemlerinizin tamamlandığını belirtecektir. Bu işlem sayesinde diş kistinin ilerlemesi ile oluşan çene kistinden de kurtulmuş olursunuz.

Diş kistinin dişte hissettirdiği baskının ortadan kalkması için bu işlem gereklidir. İşlemleriniz tamamlandıktan sonra, birkaç saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmeyin. Buna ek olarak ağız ve diş sağlığınıza vermeniz gereken önemi unutmayın. Özellikle diş fırçası, macunu ve ipi edinerek bunları düzenli ve düzgün bir şekilde kullanın.

Diş Kisti Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş kisti ameliyatı yapıldıktan sonra 2 saat boyunca hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Bu süreçte çorba gibi sulu gıdalar tüketmek ameliyat yerinin zarar görmemesi için önemlidir. Buna ek olarak iyileşme süreci bitinceye kadar alkol ve sigara veya bunların türevlerinin tüketilmemesi gerekir. Kullanılırsa ciddi sıkıntılara yol açabildiği gibi, yaranın iyileşme süresini de artıracaktır. Ameliyat yapıldıktan sonra ilk günlerde doktor söylemediği sürece kesinlikle gargara ya da diş fırçalaması yapılmamalıdır. Eğer yapılmaya çalışırsa henüz iyileşmeyen yara tekrar kanayabilir. Yara iyileşmeden o tarafla yemek yenmemesi gerekir. Bu durumun ihlali de kanama sebeplerinden biridir. Ayrıca ameliyattan sonra doktor tarafından verilen ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisiniz.