Lamine Diş

Lamine diş uygulaması son dönemde büyük bir ilgi görüyor. Dişlerin kesilmeden sadece milimetrik olarak inceltilmesi ile yapılan bu işlemde sağlam diş dokusu korunuyor. Yaklaşık olarak 0.3 – 0.7 mm inceltilen dişlerin yüzey bölümüne yaprak şeklindeki porselenler yapıştırılıyor. ‘Lamina’ Latincede ‘yaprak’ anlamına geliyor.

Zira bu uygulama halk arasında yaprak diş olarak da adlandırılabiliyor. Yaprak formundaki porselenlerin en önemli özelliği son derece ince olmaları ve metal içermemeleridir. Bununla birlikte ışığın geçmesine olanak tanıyan bir malzeme olması da uygulamanın avantajları arasında yer alıyor. Son derece doğal bir görünüm sergileyen bu uygulamanın diğer avantajlarından ya da fiyatlarından da söz edeceğiz. Öncesinde işlemin nasıl yapıldığını mercek altına alalım.

Lamine Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hemen herkesin faydalanabildiği ve toplumda kimi zaman ‘yaprak kaplama’ ya da olarak da adlandırılan lamine diş uygulaması, hasta için zorlayıcı bir süreci kapsamaz. Gayet konforlu bir süreç eşliğinde uygulanabilir olması da bu işlemin ilgi görmesini beraberinde getiren unsurlar arasında bulunuyor. Estetik açıdan da mükemmel sonuçlar elde etmeyi sağlayan bu yöntemde öncelikle hastanın ağız içi ölçülerinin alınması gerekiyor. Bu ölçüler kapsamında bir model hazırlanıyor ve diş hekimi ile hastanın bu model üzerinde mutabık olması halinde uygulama aşamasına geçiliyor.

Hastaya özel olarak yaprak formunda hazırlanan kaplamalar özel bir yapıştırıcı malzeme kullanılarak dişe yapıştırılır. Yaprakların dişe tutunabilmesi için öncesinde çok az oranda inceltme yapılır. Yaprakların yapıştırılmasının ardından hasta aynı gün dişlerini kullanmaya devam edebilir. Bu işlem sırasında hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmediğini de belirtebiliriz.

Lamine Diş Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde lamine diş uygulaması 3 farklı şekilde gerçekleştiriliyor. Bunlar;

  • Kompozit lamina
  • Yaprak porselen diş
  • Yaprak zirkonyum

Halk arasında yaprak diş olarak adlandırılan ise listede ikinci sırda yer alan yaprak porselen diştir. Porselenin ışığı geçirme özelliği ve aynı zamanda hafif darbelere karşı son derece dayanıklı olması, bu yöntemin çok daha fazla tercih edilmesini beraberinde getiriyor. Kişinin doğal diş rengine uygun olan bir renk seçiliyor ve böylelikle doğal görünümden uzaklaşmanın da önüne geçilebiliyor.

Söz konusu uygulama 2 – 3 seansta tamamlanabilir. Ancak hastanın ağız ve diş durumuna bağlı olarak işlem öncesinde bazı tedavilerin uygulanması gerekebilir. Elbette bu durumda seans sayısı artar. Örneğin diş çürüğünün olması halinde çürüğün temizlenmesi ve dolgunun yapılması gerekiyor. Sonrasında bu uygulama aşamasına geçilebilir. Gerekli ölçülerin alınması ve kaplamanın hazırlanması aşamaları ise sanıldığı gibi haftalarca sürmüyor. Çok kısa bir süre içerisinde işlem gerçekleştiriliyor ve hastanın estetik açıdan daha güzel görünen dişlere kavuşması mümkün olabiliyor.

Lamine Diş Hangi Durumlarda Yapılır?

Kişinin estetik olarak daha güzel görünen dişlere sahip olmak istemesi lamine diş uygulamasının yapılması için yeterli bir nedendir. Daha beyaz görünen dişlere sahip olunmak istenmesi, dişler arasında hafif düzeyde bir ayrıklık olması ve bu görüntünün ortadan kaldırılmak istenmesi gibi amaçlarla da bu işlemin yapılabildiğini belirtelim. Dişlerinde meydana gelen renklenmeden şikayet edenler için de ideal bir seçenek olabiliyor.

Lamine Diş Uygulamasının Avantajları

Son dönemde estetik diş hekimliği uygulamalarında yoğun bir şekilde kullanılan lamine diş işleminin pek çok açıdan avantaj sağladığını belirtmemiz gerekiyor. Son derece doğal bir görünüm sunuyor olması nedeniyle doğru renk seçimi yapıldığında gerçek dişlerden ayırt etmenin çok zor olduğunu da söyleyebiliriz. Genel olarak bakıldığında yaprak diş uygulamasının avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Lamina porselenlerde renk değişimi olmaz
  • Son derece güçlü ve sağlam bir yapıya sahiptir
  • Estetik açıdan ideal bir kaplama seçeneğidir
  • Mutlaka tüm dişlere uygulanması gerekmez, tek bir dişe de uygulanabilir
  • Dışarıdan bakıldığında gerçek diş ile ayırt etmek zordur
  • Pürüzsüz bir yapıya sahiptir
  • Kırılmaya karşı yüksek mukavemet gösterir
  • Germe ve çekme kuvvetlerine karşı dirençlidir

Elbette bu avantajlara yenilerini de eklemek mümkündür. Daha beyaz ve daha pürüzsüz bir diş görünümü isteyenler için söz konusu işlemin harika bir seçim olabileceğini belirtebiliriz.